Recente Jachtreis verslagen van klanten

Jachtveld Rozanna oktober 2014 – Polen

2014-pln

Beste Jacob, We hebben weer een prachtige week gehad op Pobrdzie , Rozanna in Polen. Met de prachtige snelwegen is het tegenwoordig maar 9 uur rijden. Van 2 tem 9 november hadden we vier individuele jachtdagen en twee drijfjachtdagen. Individueel ga je er drie keer op een dag uit, vroeg in de morgen, later in de middag en dan 's avonds nog bij volle maan. De begeleiding door veelal jonge mensen is geweldig, het eten en de logies zijn fantastisch. Het tableau was uiteindelijk: 14 varkens, 3 herten, 7 x ree, 2 vossen en 2 dassen.

De slotceremonie met hoornblazen door Menno en mij, toespraken over en weer en een lekker glas jägermeister was als vanouds. Als je hier als gepassioneerd grofwildjager nog niet bent geweest dan heb je tot nu toe wat gemist.

Waidmann's heil, Wim van der Pijl

Workshop Grofwild jagen Polen – oktober 2014

Workshop grofwild jagen Polen afgelopen oktober groot succes. Hieronder een korte bloemlezing van de diverse deelnemers.

Lees ook een mooi artikel over deze workshop in de Waidmannsheil pagina 14, klik hier (pdf)

 

Alfred en Leonard
We kijken terug op een topweek. Veel gezien, veel geleerd, veel expertise aanwezig, vakkundige gidsen en jachtleiding. Ook complimenten voor Jacob en Donald: altijd aanwezig, bij ontbijt, nachtbraken, nazoek en jacht. Klasse. Jullie hadden ook veel geduld. Voorbereiding was geweldig. Het hoogtepunt was wel de dag ontweiden bij Slagerij ter Weele. Plezier, dat was er. We komen zeker terug voor weer een jachtreisje. (1 overloper, 1 big, 2 reegeiten en een das)

Pieter
De grofwild workshop van Jachthuis Leimuiden was overweldigend. De reis, in één woord geweldig. Je eerste stuk grofwild, je eerste ontweiding, de breuk, je eerste ‘waidmannsheil’, kortweg onvergetelijk. Doodblazen, tableau leggen en je eerste zelf geschoten stuk grofwild mee naar huis. Dit maakt de ervaring compleet. Dit alles onder begeleiding van Jacob en Donald, die met vele onvergetelijke tips de nieuwe grofwildjagers bijstonden, daarvoor mijn dank, super. De eerste keer grofwild jagen was een onuitwisbare ervaring’. (2 reegeiten, 1 roodwildkalf)

Jan
‘Wat een ervaring hebben we opgedaan met het bersen, kilometers lang door de bossen en langs velden struinen. Rekening houden met de wind, takken en bladeren. Dan nog schieten vanaf de bersstok, waarbij de adrenaline door het lijf gierde. Het is zowaar gelukt om ook een paar mooie nazoeken te “organiseren”. Al was dat niet gepland natuurlijk. Het gevoel dat we met z’n allen veel hebben geleerd overheerst!’ (2 reegeiten, 1 varken en 2 vossen)

Jos en Maarten
‘Mijn jachtmaat had nog geen ervaring in grofwild. Ik besloot samen met hem deel te nemen aan de workshop van Jachthuis Leimuiden. Mijn maat Maarten heeft ontzettend veel geleerd en wist tot resultaat te komen. Hij schoot een schitterend edelhert. Maar ook ik heb nog veel geleerd en ervaringen op gedaan. De voorbereiding van de reis. Cursus ontweiden bij Ter Weele en een stevige schiettraining van Donald. Dat helpt, daarmee ga je goed voorbereid op stap. Ik zit op een hoogzit, de eerste avond, zie ik een schim tussen de berkenbomen. ‘Grosse Keiler’, fluistert de gids in mijn oor. Je mag hem schieten. Afstand ongeveer 60 meter. Nu moest ik een beetje schuiven op de hoogzit om het beest in beeld te krijgen. Zijn grote kop kwam vrij en meer niet. Dan maar een schot net achter het oor. Tien minuten wachten op de hoogzit. Er naar toe. De gids pompte tot drie maal toe mijn arm op en neer en jubelde ‘ein grosse Keiler und perfekt geschossen’. Nog veel wild gezien, nog meer kansen benut. Een geweldige reis voor beginnende grofwild jagers. Zeer aanbevolen’. (Jos: 1 keiler, 19,5 cm geweren; 1 reegeit en nog een zeug) (Maarten 1 hert, 1 reegeit. 1 reekalf)

Steef
‘Ik heb nog nooit op grof wild gejaagd. De aangeboden cursus was voor mij een ideale instap in de grofwild jacht. Wat een ervaringen heb ik mee mogen maken. Alle facetten van de jacht kwamen er bij kijken: ontweiden, schieten en uiteindelijk jagen. De cursus ontweiden bij Ter Weele had ik nooit willen missen. De schiettraining op Berkenhorst geeft vertrouwen. Beide voorbereidingsbijeenkomsten waren van onschatbare waarde, zo later bleek.

Dan de eerst jachtdag. Gids toegewezen en aan het werk. Nu voor het eerst echt jagen, wat een ervaring. Zenuwen tot het uiterste gespannen. Na de bers voor het eerst een ree aangesproken. De gids gaf de reegeit vrij. Nu richten, wachten tot het stuk goed ging staan en ……….. schot ging af. Geraakt maar op de voorloper. Tweede schot raak? Het wild ging er vandoor. Ik voelde mij op dat moment niet echt fijn. Middag nazoek met hond. Niet gevonden. Na nauwkeurig onderzoek door gids en hoofd jachtopziener, werd mij verteld dat het aangeschoten wild slechts lichtgewond was en zou herstellen. Dit was voor mij een grote geruststelling.

Tweede jachtdag. Mijn gids Maciej Olechnowicz heeft mij de volgende dag op een geweldige manier kennis laten maken met de bersjacht in al zijn vormen, het lezen van sporen, zoeken van het wild, besluipen en aanspreken. Toen kwam het moment waar ik tegenop zag, het schieten. Mijn gids gaf een reegeit en haar kalf vrij en leidde mij door het eerst schot. Goed getroffen, een opkikker voor mijn zelfvertrouwen. Dan op zoek naar het tweede stuk, adrenaline op een zeer hoog peil.

Ja, daar staat het. Gids zette de bersstok neer, wachten, stuk staat goed, schot gaat af. Weer goed. Felicitatie van de gids, breuk aangeboden en dan ontweiden. Fijn dat in de cursus dit al een keer is geleerd, maar hoe anders is het in het veld. Donald Buijtendorp (mede organisator van deze cursus) heeft mij hier goed doorheen geloodst. Het tweede ree ging als een stuk beter. Een goed gevoel dat beide reeën ter plekke zijn gevallen. Zo had ik het mij voorgesteld. Achteraf blij dat ik met het tegenovergestelde ook kennis heb gemaakt.

Ik wil nog een woord van dank uitspreken aan mijn gids. Hij heeft mij zoveel als hij kon in de beperkte tijd uitgelegd over de jacht, heeft mij gesteund, zelfvertrouwen gegeven en behoed voor een mogelijk ongeluk. Ik was zo gefocust op de bers en het wild dat ik de omgeving vergat. Een keer stond het ree goed voor een schot en gaf het bevel niet schieten, reden in het veld liepen een paar paddenstoelen plukkers ik had ze niet gezien en de tweede keer plaatste het stuk zich tussen mij en een groep huizen ver in de verte.

Samenvatting. Een geweldige ervaring, veel geleerd door veel te doen, heel veel respect voor gids en alle begeleiding. Reis perfect georganiseerd. De voorbereiding was een geweldig uitgangspunt voor de praktijk. Ik heb ontzettend genoten van de samenhorigheid van alle leden en de rituelen die bij de jacht horen, het smaakt naar meer. Jacob en Donald, bedankt’. (2 reegeiten, 1 kalf, 1 hertenkalf)
Totaal zijn er 3 dagen door 11 deelnemers 37 stuks wild geschoten.

Workshop 2015 is van 21 t/m 25 oktober. 
U kunt zich nu al opgeven hiervoor bij Jachthuis Leimuiden.

Zuid Frankrijk – Pyreneeën gems oktober 2014

Pyreneeen-gems-oktober-2014

Ik heb gejaagd in een nieuw gebied voor mijn outfitter en het was hoog en stijl maar wel schitterend. Ik heb ondertussen aardig wat bergen beklommen maar nooit zo recht omhoog geklommen. We begonnen in het donker met hoofdlampjes dat was ook nieuw voor mij omdat we van 1000 meter naar 2100 meter moesten klimmen. Ik heb begrepen dat het altijd hoog en stijl is maar normaal veel makkelijker is omdat het nu veel te warm was (25 gragen) en alle gemzen boven in de bergen zaten. Met sneeuw zijn ze veel lager en hoef je veel minder hoog te klimmen.

Ik heb maar 4 gemzen gezien en 1 geschoten. Er leven daar op die bergen ongeveer 500 gemzen dus met sneeuw zie je er veel meer. Waar ik ben geweest is een natuurreservaat waar heel lang niet gejaagd is en waar dit jaar 25 gemzen moesten worden geschoten. Er zijn daar heel veel oude gemzen. Normaal jaagt mijn outfitter in een ander gebied waar minder grote trofeen zijn dus had ik daar geluk aan. (Hij had 1 gems daar gekocht) Ik ben de tweede dag op de moeflon geweest maar na weer een flinke klim hebben we maar 4 moeflons gezien.

Te warm en te vroeg in het jaar dus ben ik donderdag naar huis gegaan omdat er een te kleine kans was op een moeflon. Mooie jacht, wel afzien, prima outfitter en hij sprak goed engels. Het huis waar ik sliep was ook goed. Het eten was prima en het lunchpakket ook.

Gems geschoten met Savage, kaliber .25-06 op ruim 200 meter

Groetjes Anette.

Jachtveld Milicz 67 bronst 2014 – Polen

Milicz-2014-Polen

Zojuist ben ik teruggekomen uit Polen van wat ik tot nu toe als mijn meest gedenkwaardige jachtreis wil noemen. Ik heb de Poolse jachttraditie en de kennis, expertise en respect voor de natuur als overweldigend ervaren. Nu ben ik ook erg succesvol geweest. Ik heb twee mooie selectie herten en een prachtige keiler kunnen schieten. Beide herten hadden een geweigewicht van circa 5,5 kg. Een van de herten had 8 punten tekort voor een brons medaille. De keiler had houwers van 17,5cm. Maar CIC punten en kilogrammen zijn alleen goed voor de statistieken. De echte waarde van deze trofeeën zijn de fantastische berstochten in een prachtig gebied, super geplaatste schoten en het goede contact met mijn jachtgids Maciej en zijn assistenten. Hierbij enige foto’s die jullie kunnen gebruiken.

Alex.

Jachtveld Tuchola bronst 2014 – Polen

Ria-Tuchola-2014

September 2014. Na een voorspoedige reis zijn wij in de namiddag van donderdag 18 september aangekomen in het jachtveld Tuchola. In het prachtige en rustig gelegen jachthuis worden hartelijk verwelkomd door Jan Piatrowski die de leiding heeft in dit bijna 4.500 ha grote jachtveld. Binnen de kortste tijd staat er een heerlijke maaltijd op tafel en afgesproken wordt dat we meteen om 18.00 het veld in gaan.

Voor mij is het 25 jaar geleden dat ik mijn eerste en tot nu toe enige hert geschoten heb. Ik ga die avond op pad met de zoon van Jan. Majiec is zeer ervaren jager en hij beheerst ook het zogenaamde burlen en aanroepen van de herten in de bronst. Na amper tien minuten in het veld heb ik al een hert voor dat ik mag schieten. Echter komt dit hert niet goed vrij te staan en kan ik geen goed schot plaatsen. Inmiddels horen wij van diverse kanten herten burlen en zien het nodige kaalwild. Dan horen wij een hert burlen dat uitgedaagd door het burlen Majiec snel naderbij komt voorafgegaan door een paar hindes. Zelf zie ik hert het als eerste en wijs Majiec het hert aan. Hij knikt als teken dat het hert geschoten mag worden.

Mijn primos schietschok staat al klaar en zodra het blad van hert vrijkomt op circa 60 meter ben ik het schot kwijt. We zien het hert tekenen en na een korte vlucht van circa 50 meter valt het hert om. Wat een geweldig spannende manier om zo mijn tweede hert te mogen schieten, super! Het blijkt een tienender te zijn zonder ijstakken met prachtige donkere en geparelde stangen. Geschoten heb ik met een Heym SR 30 in het kaliber .308 met een 11,0 gram GECO Plus kogel. Na het afkoken kwam het geweigewicht uit op 5,3 kg en het hert wordt geschat op circa 8 jaar. Ik raad iedere jager aan om keer met de bronst op herten te jagen. Een echt geweldige jachtbelevenis.

Ria Huijberts.